donderdag 8 oktober 2015

Wolfskinderen of 'Wilde kinderen'

Wolfskinderen of 'wilde kinderen'

Wolfskinderen zijn kinderen die van jongs af aan zonder menselijk contact zijn opgegroeid en dientengevolge nauwelijks of geen kennis hebben van menselijk zorg, gedrag en taal. In de vrije natuur kan een wolfskind alleen overleven als de zorg wordt overgenomen door dieren.

Wolfskinderen worden in romans en films vaak voorgesteld als mensen die in staat zijn zich later redelijk te handhaven in de menselijke maatschappij, maar in de praktijk hebben wilde kinderen een zeer moeilijk te overbruggen cognitieve en sociale achterstand.


Vier categorieën

- Wolfskinderen alleen in het wild: Kleinste kans op overleving, dit kind is geheel op zichzelf aangewezen en is, afhankelijk van het gebied, een gemakkelijke prooi voor roofdieren.
Komen vrijwel pas na het zevende levensjaar in het wild terecht, wanneer zij al kunnen lopen en zich bewust waren van de behoefte naar voedsel. Verleerden de taal doordat ze die nooit gebruikten.

- Wolfskinderen tussen dieren: Deze kinderen zijn over het algemeen jonger wanneer ze bij de dieren terecht komen. Op jongere leeftijd worden ze minder snel gezien als bedreiging en zullen soms worden opgenomen door een groep dieren, hoewel meestal het geval blijkt dat de kinderen niet met, maar bij de dieren leefden, Ze werden getolereerd en kregen restjes eten, waardoor ze konden overleven.
Deze wolfskinderen hebben een redelijk besef van sociaal gedrag, dieren onderling hebben vaak een duidelijke hiërarchie, het kind leert wie welke rol speelt in de groep en hoe daar mee omgegaan moet worden. Wanneer een wolfskind daadwerkelijk wordt opgenomen door een groep dieren zal het kind ook (moeder)liefde kunnen herkennen.

- Wolfskinderen in isolement: Door een gebrek aan socialisatie zal het kind weinig of niet kunnen praten.

- Moderne wolfskinderen: Gevolg van mishandeling of nalatigheid. 


Voorbeelden: Fictie
  • Mowgli, The Jungle Book - Jongen opgevoed door wolven
  • Tarzan, Tarzan of the Apes - Jongen opgevoed door apen. 
  • Pecos Bill - Cowboy opgevoed door coyotes
  • Romulus and Remus (Romeinse mythologie) - 2 kinderen gevonden door wolvin, maar opgevoed door mensen. 
  • Atalante (Griekse mythologie) - Meisje opgevoed door berin.
  • San, Princess Mononoke - Meisje opgevoed door wolven
  • Shasta, Shasta of the Wolves (Kinderboek) - Jongen gevonden en opgevoed door wolvin. Kan met alle dieren in het bos praten.
  • The Improvement of Human Reason: Exhibited in the Life of Hai Ebn Yokdhan (Arabische roman) - Jongen opgevoed door een gazelle.
  • Peter Pan (J.M. Barrie’s works) - Jongen opgevoed door dieren. (Waaronder vogels?)
  • Mila, The Music of Dolphins - Meisje opgevoed door dolfijnen.
  • Enzovoort...
Voorbeelden: Realiteit 

(Vooral de bekendere met dieren uitgenomen)


14e tot 19e eeuw:
  • Irish Sheep-Boy (1672) - Ierse jongen opgevoed door kudde schapen. Was ernstig gehandicapt en werd tentoongesteld voor geld. At alleen maar oud gras en hooi. Jongentje leerde nooit mensentaal en bleef zijn hele leven blaten als een schaap.
  • Marie-Angélique Memmie Le Blanc / Wild Meisje van Champagne (Frankrijk, 1731) - Kind dat 10 jaar heeft overleefd in de bossen (1721 tot 1731). Is het enigste wilde kind dat erin geslaagd is om terug te leren lezen en schrijven.
  • Victor van Aveyron  (c. 1788 – 1828) - Zou zo'n 7 jaar in de bossen van Frankrijk hebben geleefd. (Volgens Serge Aroles was Victor geen echt 'wild kind' omdat hij deels van zijn jeugd omging met mensen.)
  • Fraumark Bear-Girl (1767) - 18jarige meisje werd door twee jagers gevonden nadat die haar beer kompaan dood schoten. Ze was opgevoed door die beer. Werd opgesloten in instelling door het weigeren van kleren en wou alleen maar rauw vlees en boomschors eten.

20e eeuw:
  • Kamala en Amala - 2 meisje werden in 1920 in India gevonden bij een groep wolven. De meisjes sliepen gekruld samen, gromde, scheurde hun kleding kapot, aten niets anders dan rauw vlees, huilde en zijn fysiek vervormd. De pezen en gewrichten in de armen en benen zijn verkort, waardoor het onmogelijk is om rechtop te lopen. De twee hadden ook interesse in de mens. Volgens sommigen konden de meisje heel goed horen en zien, maar ook hun reukzintuig was scherp. Amala stierf als gevolg van een ziekte, en Kamala stierf in 1929 aan nierfalen.
  • Saharan Gazelle-Boy (1960) - Jongen van ongeveer 8 jaar oud leefde bij een kudde gazellen in de Sahara. De jongen kroop op vier poten en at gras. Werd gevonden door Jean Claude Armen, maar besloot de jongen met rust te laten, aangezien hij er gelukkig uit zag. Amerikaans soldaten hebben meerdere keren geprobeerd de jongen te vangen, maar zonder succes.
  • Ziekenhuis Baby (1984) - Zevenjarig meisje gevonden in Sierra Leone. Was blijkbaar door apen of apen gebracht. Baby ziekenhuis was niet in staat om rechtop te staan ​​en kroop in plaats van lopen, en at rechtstreeks uit haar kom zonder gebruik van haar handen. Ze maakte de klapperende geluiden van apen en apen. Baby ziekenhuis armen en handen waren naar verluidt goed ontwikkeld, maar niet haar beenspieren. Ze weerstond pogingen om haar te beschaven, en was een groot deel van haar tijd aan het huilen.
  • Zaterdag Mthiyane (of Mifune) (1987) - Een jongen van ongeveer vijf gevonden na verblijf van ongeveer een jaar in het gezelschap van apen in Kwazulu-Natal, Zuid-Afrika. In 2005, op de leeftijd van ongeveer 17, kon hij nog steeds niet praten, en nog steeds liep en sprong hij als een aap. Hij at nooit gekookt voedsel en weigerde te delen of spelen met andere kinderen.
  • Oxana Malaya, Oekraïne, (1990) - Een meisje gebonden met zwerfhonden en imiteerde hun gedrag. Voor vijf jaar, tot ze 8 jaar oud was, werd Oxana Malaya verwaarloosd door haar alcoholistische ouders en woonde met honden. Ze was niet in staat om te praten, liep op handen en voeten te blaffen, sliep op de vloer, at ze en zorgde voor haar hygiëne als een hond. Toen ze volwassen werd leerde ze om haar hond-achtig gedrag te onderwerpen.

21e eeuw:
  • Lyokha, Centraal-Rusland (december 2007) - Leefde met een roedel wolven, en had typische wolfachtig gedrag en reacties. Hij was niet in staat om menselijke taal te spreken. Ontsnapte uit het ziekenhuis.
  • Cambodjaanse Vrouw (2007) - Leefde meer van 19 jaar in de jungle. Toen ze werd gevonden, was ze naakt en doodsbang. Velen hebben geprobeerd haar terug aan te passen aan een normaal leven. Ze kon maar een drie-tal woorden zeggen. Ze leek ook te spreken met andere woorden, die onherkenbaar zijn. Als ze honger of dorst had, wees ze alleen naar haar mond. Ze kroop vaker dan te lopen en weigerde om kleding te dragen. Heeft meerdere keren geprobeerd om terug te keren naar de jungle.
  • "Russian bird boy", Rusland, (2008) - Een zevenjarige jongen leefde in een klein appartement, omringd door vogels. Zijn moeder sprak nooit met hem en behandelde hem als huisdier. Was niet in staat om te communiceren, behalve door te fluiten en klapperde zijn armen alsof het vleugels zijn.
  • Natasha, Rusland (2009), een vijf jaar oud meisje die leefde in een kamer met honden en katten, zonder warmte, water of riolering. Toen ze werd gevonden, kon ze niet spreken, zou springen bij de deur en blafte als verzorgers wegingen, en had "duidelijke kenmerken van een dier".



Geen opmerkingen:

Een reactie posten