zondag 18 oktober 2015

maandag 12 oktober 2015

Info, weetjes en interessante links

Waar gaat het verhaal over?

Het jungleboek (Engels: The Jungle Book) is een verzameling verhalen en gedichten uit 1894 van Rudyard Kipling. Deze verhalen waren eerder los van elkaar gepubliceerd in tijdschriften.


Het bekendst zijn de drie verhalen over het mensenkind Mowgli die, als hij nog een baby is, door z'n ouders voor dood, in de jungle wordt achtergelaten, als zij worden aangevallen door een tijger (Shere Khan). Hij is echter niet dood en wordt door wolven in hun horde opgenomen en opgevoed. Hij beleeft dan allerlei avonturen met de wolven van de horde, de oude wijze beer Baloe, de zwarte panter Bagheera en nog veel meer dieren uit de jungle.

Wie zijn de protagonisten?

Uit de verhalen Mowgli:

  • Mowgli               het mensenkind
  • Baloe                  de beer
  • Bagheera           de panter
  • Kaa                     de slang
  • Shere Khan        de tijger
Uit andere verhalen:

  • Kotick                  de witte zeerob
  • Matkah               de moeder van Kotick
  • Zeebuiter           de vader van Kotick

Wat weet je over de auteur?
Joseph Rudyard Kipling (geboren in india 30 december 1865 – Londen18 januari 1936) was een Britse schrijver en dichter.

Kipling ontving in 1907 als eerste Brit de Nobelprijs voor de Literatuur


Verschil met boek – disneyfilm
Disney liet het verhaal van Kipling aanpassen om het geschikter te maken voor een film voor alle leeftijden. Enkele belangrijke verschillen zijn:

  • Mowgli’s wolfvader draagt in de film de naam Rama, maar in het boek is dit de naam van een stier uit het mensendorp.
  • In het boek wordt Mowgli door de wolven gevonden, niet door Bagheera.
  • De persoonlijkheden van Bagheera en Baloe zijn in de film vrijwel tegenovergesteld aan het boek. In het boek is juist Baloe de serieuze leraar die Mowgli de lessen van de jungle bijbrengt, terwijl Bagheera het allemaal wat minder nauw neemt en Mowgli meer zijn gang laat gaan.
  • In het boek wordt Shere Khan gedood door Mowgli en een groep vee. In de film wordt hij enkel verjaagd.
  • In het boek is Kaa juist een van de protagonisten en een goede vriend van Mowgli.
  • In de film hypnotiseert Kaa iemand met zijn ogen; iets waar alleen Shere Khan immuun voor is. In het boek gebruikt hij een soort dans, en is alleen Mowgli hier immuun voor.
  • In het boek is Hathi een wijze heerser van de jungle. Bovendien heeft hij in het boek drie kinderen, tegen maar een in de film.
  • De apen zijn in het boek een stuk kwaadaardiger dan in de film.
  • Koning Louie en de gieren zijn er voor de film bijbedacht.
  • Personages uit het boek die juist ontbreken in de film zijn Tabaqui de jakhals en Chil de wouw.
  • De wolven hebben een grotere rol in het boek dan in de film.
  • In het boek beseft Mowgli zelf het belang van zijn terugkeer naar de mensen. In de film wil hij tot het eind in de jungle blijven.

Jungle book herbekeken:

http://www.ethesis.net/jungle_book/jungle_book_corpus.htm#Hoofdstuk 1: De oorspronkelijke roman: The Jungle Books van Rudyard Kipling

Het originele verhaal in PDF:


http://www.planetpublish.com/wp-content/uploads/2011/11/The_Jungle_Book_T.pdf

Hoe het allemaal begon

Wat weinig mensen weten is dat Jungle Book origineel geen werkelijk boek is maar een verzameling verhalen en gedichten die werden gepubliceerd in een tijdschrift. De bekendste zijn de 3 verhalen over het mensenkind dat we allemaal kennen: mowgli. Mowgli is een kleine jongen uit India die gevonden word door een roedel wolven en ook door hen word opgevoed.

Dit zijn alle verhalen en gedichten die werden gepubliceerd:

Mowgli’s Broeders
het eerste verhaal over Mowgli. In dit verhaal is te lezen hoe hij als baby wordt gevonden door een roedel wolven, en door hen wordt opgevoed.
Hunting-Song of the Seeonee Pack
Kaa’s Jacht
Mowgli wordt ontvoerd door apen, die hem tot hun koning willen maken. Bagheera, Baloe, Chil en Kaa zetten een redding op touw.
Road Song of the Bandar-Log
Tijger! Tijger!
Mowgli keert terug naar de beschaving. Hij wordt geadopteerd door een vrouw genaamd Messua en haar echtgenoot, die denken dat hij hun lang verloren zoon Nathoo is.
Mowgli’s lied
The White Seal
Kotick, een zeldzame witte noordelijke zeebeer, zoekt een nieuw thuis voor zijn familie.
Lukannon
Rikki-Tikki-Tavi
Rikki-Tikki, een jonge mangoest, wordt door een Britse familie die pas naar India is verhuisd als huisdier genomen. Hij moet hen uiteindelijk verdedigen tegen een groep cobra’s.
Darzee’s Chant
Toomai of the Elephants
Toonami, een tienjarige jongen die vaak helpt met het verzorgen van olifanten, krijgt te horen dat hij nooit een volleerd olifantentemmer zal worden voor hij een olifant heeft zien dansen.
Shiv and the Grasshopper
Her Majesty's Servants
de nacht voor een militaire parade, luistert een groep soldaten naar het gesprek van de dieren in hun kamp.
Parade-Song of the Camp Animals
een parodie op verschillende bekende gedichten.

Later schreef Rudyard Kipling een tweede verhalenbundel over Jungle Book "the second jungle book".  Deze boek bevat 5 verhalen rond Mowgli en 3 verhalen met losstaande personage's.

Link naar Pinterest bord: 'Indische elementen'

Link naar mijn Pinterest bord: 'Indische elementen'. Beelden van Indische decoratie, tempels, patronen, etc., als inspiratie.

https://www.pinterest.com/cynthiadhc13/indische-elementen/

Link naar Pinterest bord 'Indian Jungle'

Link naar mijn Pinterest bord: (Indian) Jungle. Beelden van bossen in India om je op te inspireren.
https://www.pinterest.com/cynthiadhc13/indian-jungle/

Inspiratie van Kipling voor het Jungle Boek



Inspiratie van Kipling voor het Jungle Boek

Kipling was onderhevig aan meerdere invloeden die als inspiratiebron voor The Jungle Books dienden. De Indiase setting, de machtsproblematiek en de moeilijkheden om ergens thuis te horen zijn aspecten die rechtstreeks voortkomen uit zijn eigen ervaringen. Maar, als lid van de literaire avant-garde in Engeland, kwam Kipling uiteraard ook in contact met andere auteurs, wat eveneens impact had op zijn oeuvre. Rider Haggard, een goede vriend van Kipling, schreef in 1889 de roman Allan’s Wife, en de harmonie tussen mens en dier is Kipling meteen bijgebleven.
“And somehow or other I came across a tale about a lion-hunter in South Africa who fell among lions who were all Freemasons, and with them entered into a confederacy against some wicked baboons. I think that, too, lay dormant until the Jungle Books began to be born.” (Kipling, 1937:12)
Haggard publiceerde in 1891 Nada the Lily, een roman gesitueerd in Afrika, die handelt over de vriendschap tussen een Zulukoning en de leider van een horde wolven. Aanvankelijk probeerde Kipling de hierop geïnspireerde ideeën uit zijn hoofd te bannen, maar zijn pen nam het over en meer verhalen over Mowgli en de dieren ontstonden. (Kipling, 1937: 87) In de loop van 1892 heeft hij “In the Rukh” geschreven, het verhaal dat chronologisch laatst komt in de intrige over Mowgli. Het werd niet opgenomen in The Jungle Books, maar wel in Many Inventions uit 1893 en in de verzameling van alle verhalen over Mowgli, All the Mowgli Stories uit 1933. In de winter van 1892, het geboortejaar van zijn dochter Josephine, begonnen er meer ideeën uit zijn jeugd naar boven te komen, samen met een regel uit Nada the Lily. The Jungle Book uit 1984 en The Second Jungle Book uit 1985 zijn er het resultaat van.
Kipling heeft dus zelf wat inspiratie gezocht bij Haggard en Burroughs, die in 1914 Tarzan of the Apes schreef, zocht op zijn beurt inspiratie bij Kipling, wat deze laatste met plezier aanvaardde.
“But the genius of all genii was one who wrote a series called Tarzan of the Apes. I read it, but regret I never saw it on the films, where it rages most successfully. He had ‘jazzed’ the motif of the Jungle Books and, I imagine, had thoroughly enjoyed himself.” (Kipling, 1937: 163)

Nog enkele voorbeelden van bestaande covers 







zaterdag 10 oktober 2015

verschillen tussen boek en film

Verschillen met het boek
Disney liet het verhaal van Kipling aanpassen om het geschikter te maken voor een film voor alle leeftijden. Enkele belangrijke verschillen zijn:

  1.  Mowgli’s wolfvader draagt in de film de naam Rama, maar in het boek is dit de naam van een stier uit het mensendorp. 
  2. In het boek wordt Mowgli door de wolven gevonden, niet door Bagheera. 
  3. De persoonlijkheden van Bagheera en Baloe zijn in de film vrijwel tegenovergesteld aan het boek. 
  4. In het boek is juist Baloe de serieuze leraar die Mowgli de lessen van de jungle bijbrengt, terwijl Bagheera het allemaal wat minder nauw neemt en Mowgli meer zijn gang laat gaan. 
  5. In het boek wordt Shere Khan gedood door Mowgli en een groep vee. In de film wordt hij enkel verjaagd. 
  6. In het boek is Kaa juist een van de protagonisten en een goede vriend van Mowgli. 
  7. In de film hypnotiseert Kaa iemand met zijn ogen; iets waar alleen Shere Khan immuun voor is. In het boek gebruikt hij een soort dans, en is alleen Mowgli hier immuun voor. 
  8. In het boek is Hathi een wijze heerser van de jungle. Bovendien heeft hij in het boek drie kinderen, tegen maar één in de film. 
  9. De apen zijn in het boek een stuk kwaadaardiger dan in de film. 
  10. Koning Louie en de gieren zijn er voor de film bijbedacht. 
  11. Personages uit het boek die juist ontbreken in de film zijn Tabaqui de jakhals en Chil de wouw. 
  12. De wolven hebben een grotere rol in het boek dan in de film. 
  13. In het boek beseft Mowgli zelf het belang van zijn terugkeer naar de mensen. In de film wil hij tot het eind in de jungle blijven.

donderdag 8 oktober 2015

Wolfskinderen of 'Wilde kinderen'

Wolfskinderen of 'wilde kinderen'

Wolfskinderen zijn kinderen die van jongs af aan zonder menselijk contact zijn opgegroeid en dientengevolge nauwelijks of geen kennis hebben van menselijk zorg, gedrag en taal. In de vrije natuur kan een wolfskind alleen overleven als de zorg wordt overgenomen door dieren.

Wolfskinderen worden in romans en films vaak voorgesteld als mensen die in staat zijn zich later redelijk te handhaven in de menselijke maatschappij, maar in de praktijk hebben wilde kinderen een zeer moeilijk te overbruggen cognitieve en sociale achterstand.


Vier categorieën

- Wolfskinderen alleen in het wild: Kleinste kans op overleving, dit kind is geheel op zichzelf aangewezen en is, afhankelijk van het gebied, een gemakkelijke prooi voor roofdieren.
Komen vrijwel pas na het zevende levensjaar in het wild terecht, wanneer zij al kunnen lopen en zich bewust waren van de behoefte naar voedsel. Verleerden de taal doordat ze die nooit gebruikten.

- Wolfskinderen tussen dieren: Deze kinderen zijn over het algemeen jonger wanneer ze bij de dieren terecht komen. Op jongere leeftijd worden ze minder snel gezien als bedreiging en zullen soms worden opgenomen door een groep dieren, hoewel meestal het geval blijkt dat de kinderen niet met, maar bij de dieren leefden, Ze werden getolereerd en kregen restjes eten, waardoor ze konden overleven.
Deze wolfskinderen hebben een redelijk besef van sociaal gedrag, dieren onderling hebben vaak een duidelijke hiërarchie, het kind leert wie welke rol speelt in de groep en hoe daar mee omgegaan moet worden. Wanneer een wolfskind daadwerkelijk wordt opgenomen door een groep dieren zal het kind ook (moeder)liefde kunnen herkennen.

- Wolfskinderen in isolement: Door een gebrek aan socialisatie zal het kind weinig of niet kunnen praten.

- Moderne wolfskinderen: Gevolg van mishandeling of nalatigheid. 


Voorbeelden: Fictie
  • Mowgli, The Jungle Book - Jongen opgevoed door wolven
  • Tarzan, Tarzan of the Apes - Jongen opgevoed door apen. 
  • Pecos Bill - Cowboy opgevoed door coyotes
  • Romulus and Remus (Romeinse mythologie) - 2 kinderen gevonden door wolvin, maar opgevoed door mensen. 
  • Atalante (Griekse mythologie) - Meisje opgevoed door berin.
  • San, Princess Mononoke - Meisje opgevoed door wolven
  • Shasta, Shasta of the Wolves (Kinderboek) - Jongen gevonden en opgevoed door wolvin. Kan met alle dieren in het bos praten.
  • The Improvement of Human Reason: Exhibited in the Life of Hai Ebn Yokdhan (Arabische roman) - Jongen opgevoed door een gazelle.
  • Peter Pan (J.M. Barrie’s works) - Jongen opgevoed door dieren. (Waaronder vogels?)
  • Mila, The Music of Dolphins - Meisje opgevoed door dolfijnen.
  • Enzovoort...
Voorbeelden: Realiteit 

(Vooral de bekendere met dieren uitgenomen)


14e tot 19e eeuw:
  • Irish Sheep-Boy (1672) - Ierse jongen opgevoed door kudde schapen. Was ernstig gehandicapt en werd tentoongesteld voor geld. At alleen maar oud gras en hooi. Jongentje leerde nooit mensentaal en bleef zijn hele leven blaten als een schaap.
  • Marie-Angélique Memmie Le Blanc / Wild Meisje van Champagne (Frankrijk, 1731) - Kind dat 10 jaar heeft overleefd in de bossen (1721 tot 1731). Is het enigste wilde kind dat erin geslaagd is om terug te leren lezen en schrijven.
  • Victor van Aveyron  (c. 1788 – 1828) - Zou zo'n 7 jaar in de bossen van Frankrijk hebben geleefd. (Volgens Serge Aroles was Victor geen echt 'wild kind' omdat hij deels van zijn jeugd omging met mensen.)
  • Fraumark Bear-Girl (1767) - 18jarige meisje werd door twee jagers gevonden nadat die haar beer kompaan dood schoten. Ze was opgevoed door die beer. Werd opgesloten in instelling door het weigeren van kleren en wou alleen maar rauw vlees en boomschors eten.

20e eeuw:
  • Kamala en Amala - 2 meisje werden in 1920 in India gevonden bij een groep wolven. De meisjes sliepen gekruld samen, gromde, scheurde hun kleding kapot, aten niets anders dan rauw vlees, huilde en zijn fysiek vervormd. De pezen en gewrichten in de armen en benen zijn verkort, waardoor het onmogelijk is om rechtop te lopen. De twee hadden ook interesse in de mens. Volgens sommigen konden de meisje heel goed horen en zien, maar ook hun reukzintuig was scherp. Amala stierf als gevolg van een ziekte, en Kamala stierf in 1929 aan nierfalen.
  • Saharan Gazelle-Boy (1960) - Jongen van ongeveer 8 jaar oud leefde bij een kudde gazellen in de Sahara. De jongen kroop op vier poten en at gras. Werd gevonden door Jean Claude Armen, maar besloot de jongen met rust te laten, aangezien hij er gelukkig uit zag. Amerikaans soldaten hebben meerdere keren geprobeerd de jongen te vangen, maar zonder succes.
  • Ziekenhuis Baby (1984) - Zevenjarig meisje gevonden in Sierra Leone. Was blijkbaar door apen of apen gebracht. Baby ziekenhuis was niet in staat om rechtop te staan ​​en kroop in plaats van lopen, en at rechtstreeks uit haar kom zonder gebruik van haar handen. Ze maakte de klapperende geluiden van apen en apen. Baby ziekenhuis armen en handen waren naar verluidt goed ontwikkeld, maar niet haar beenspieren. Ze weerstond pogingen om haar te beschaven, en was een groot deel van haar tijd aan het huilen.
  • Zaterdag Mthiyane (of Mifune) (1987) - Een jongen van ongeveer vijf gevonden na verblijf van ongeveer een jaar in het gezelschap van apen in Kwazulu-Natal, Zuid-Afrika. In 2005, op de leeftijd van ongeveer 17, kon hij nog steeds niet praten, en nog steeds liep en sprong hij als een aap. Hij at nooit gekookt voedsel en weigerde te delen of spelen met andere kinderen.
  • Oxana Malaya, Oekraïne, (1990) - Een meisje gebonden met zwerfhonden en imiteerde hun gedrag. Voor vijf jaar, tot ze 8 jaar oud was, werd Oxana Malaya verwaarloosd door haar alcoholistische ouders en woonde met honden. Ze was niet in staat om te praten, liep op handen en voeten te blaffen, sliep op de vloer, at ze en zorgde voor haar hygiëne als een hond. Toen ze volwassen werd leerde ze om haar hond-achtig gedrag te onderwerpen.

21e eeuw:
  • Lyokha, Centraal-Rusland (december 2007) - Leefde met een roedel wolven, en had typische wolfachtig gedrag en reacties. Hij was niet in staat om menselijke taal te spreken. Ontsnapte uit het ziekenhuis.
  • Cambodjaanse Vrouw (2007) - Leefde meer van 19 jaar in de jungle. Toen ze werd gevonden, was ze naakt en doodsbang. Velen hebben geprobeerd haar terug aan te passen aan een normaal leven. Ze kon maar een drie-tal woorden zeggen. Ze leek ook te spreken met andere woorden, die onherkenbaar zijn. Als ze honger of dorst had, wees ze alleen naar haar mond. Ze kroop vaker dan te lopen en weigerde om kleding te dragen. Heeft meerdere keren geprobeerd om terug te keren naar de jungle.
  • "Russian bird boy", Rusland, (2008) - Een zevenjarige jongen leefde in een klein appartement, omringd door vogels. Zijn moeder sprak nooit met hem en behandelde hem als huisdier. Was niet in staat om te communiceren, behalve door te fluiten en klapperde zijn armen alsof het vleugels zijn.
  • Natasha, Rusland (2009), een vijf jaar oud meisje die leefde in een kamer met honden en katten, zonder warmte, water of riolering. Toen ze werd gevonden, kon ze niet spreken, zou springen bij de deur en blafte als verzorgers wegingen, en had "duidelijke kenmerken van een dier".



Inspirerende Jungle Book muziek "als je van beeeeren leren kan..."

https://www.youtube.com/watch?v=O7jGXVWS4_c
https://www.youtube.com/watch?v=PrQQZuLru9s
https://www.youtube.com/watch?v=5dhSdnDb3tk
https://www.youtube.com/watch?v=5dhSdnDb3tk
https://www.youtube.com/watch?v=o4X7NYRvILQ
https://www.youtube.com/watch?v=F1ILPl5FQaM
https://www.youtube.com/watch?v=1ywbgKi3U2w
https://www.youtube.com/watch?v=CYnbzXPAxNo
https://www.youtube.com/watch?v=ytpwzj6Ldo8



Link naar mijn Pinterest bord 'Jungle Book'

Dit is de link naar mijn bord 'Jungle Book - BBV' op Pinterest. Neem gerust een kijkje! Manon 
https://www.pinterest.com/Maninski/jungle-book-bbv/ 

Eerste boekcover Jungle Book

Allereerste boekcover van Jungle Book
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/JunglebookCover.jpg






Scouting

Scouting[bewerken]

Een van de eerste bewerkingen is de bewerking die Kipling samen met Robert Baden-Powell maakt in de begindagen van de scoutingbeweging. Het jungleboek wordt bewerkt tot een kapstok waaraan het avontuurlijke scoutingprogramma kan worden gehangen voor jongens tussen de pakweg zeven en tien jaar. Filmbewerkingen werden onder andere gemaakt in 1942 onder regie van Zoltán Korda, in 1967 door producent Walt Disney en in 1994 geregisseerd door Stephen Sommers.


Bij mij in de scouts krijgt elke leiding van de tak welpen (9 tot 12 jarigen) een naam van een karakter uit Jungle Book, een soort traditie. Dit is niet meer het geval in elke scouts. Een leiding noemt bijvoorbeeld Bagheera of Shere Khan. Misschien leuk om te weten ;-) 

Trailer Jungle Book 2016

Bekijk de trailer eens van Jungle Book die in 2016 zal uitkomen.
https://www.youtube.com/watch?v=5mkm22yO-bs
De Gond stam is een stam in India waar Mowgli vandaan zou komen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gondi_people

Lijst van begrippen uit Jungle book.
https://nl.scoutwiki.org/Begrippen_uit_het_Jungleboek


Onder 'personages' kan je een heleboel personages aanklikken op hun eigen wikipediapagina, daar wordt vaak hun character in het boek beschreven. Echt wel leuk om te weten want vaak stemt het niet overheen met de Disneyfilm versie van hun karakter.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Het_jungleboek